Het Chinese schrift

Lessen » Middenbouw » Volk » Cultuur » Het Chinese schrift

Waarom zo moeilijk?

Inleiding
Tijdens deze les maken de leerlingen kennis met de geschiedenis van het Chinese schrift. Het Chinese schrift heeft een rijke historie die tot op de dag van vandaag nog steeds van groots belang is in China. De oudste vormen van Chinees schrift zijn gevonden op schildpadschalen en botresten; daterend uit de periode van Shang-dynastie. In het Chinese schrift zijn door de jaren heen tot meer dan 80.000 Chinese karakters geïdentificeerd, waarvan er in het moderne dagelijkse Chinees nog 11.000 worden gebruikt. Lees voordat je de les gaat geven de theorie en kijk de bijbehorende PowerPoint goed door, dan kom je niet voor verrassingen te staan tijdens je les en ben je goed voorbereid op eventuele lastige vragen.

Doelstellingen
Aan het einde van de les weten/kunnen de leerlingen:
– De leerlingen kunnen in eigen woorden aan hun medeleerlingen vertellen waar de oudste vormen van schrift zijn gevonden en hoe deze eruit zagen.
– De leerlingen kunnen in eigen woorden de geschiedenis van het Chinese schrift vertellen. Hoe de ontwikkeling is verlopen van het krassen in botresten tot en met het op schrift stellen van vereenvoudigde Chinese karakters.
– De leerlingen kunnen minimaal 2 verschillen noemen tussen het Nederlandse en Chinese schrift (taal).
– In het Nederlandse schrift kan je met 26 tekens alle mogelijke woorden maken; in het Chinees bestaat ieder woord uit een of meer karakters. Het moderne Chinese schrift bestaat uit zo’n 12.000 tekens.

De Chinese dialecten zijn echt een aparte taal geworden; in Nederland is een dialect geen andere taal en kunnen we deze wel verstaan.